Çocuklarda ve yetişkinlerde geniz eti nasıl anlaşılır? Geniz eti ne zaman alınmalıdır? Geniz eti ameliyatı zor mu? Geniz eti kaç yaşında alınmalıdır?
Geniz Etinin Alınması Gerektiği Durumlar
Geniz etinin büyüyüp tıkayıcı hale gelmesi nedeniyle alınması gerekebilir. Gece uykuda solunum durması (apne) önemli bir durumdur. Bebeklerde 20 saniye üzeri nefes durması durumu apne olarak kabul edilir. Sürekli ağızdan nefes alma nedeniyle gelişen üst damak ve diş problemleri, ki bunlar üst çenenin yeterince gelişememesi nedeniyle alt çeneye göre daha arkada yerleşmesi ve bir kubbe şeklini alması ile dişlerde çarpıklıklar gibi ortodontik problemlerdir.
Tıkayıcı olmayan ancak bir enfeksiyon kaynağı olan geniz etinin ortadan kaldırılması nedeniyle de ameliyat gerekebilir.
Tekrarlayan ve ilaç tedavisi ile düzelmeyen orta kulak enfeksiyonları ve orta kulakta sıvı birikmesi durumunda geniz eti alınır.
Tekrarlayan sinüzit atakları ki; bunlar burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı, öksürük, ateş ve yüzde ağrı ile seyreden ataklardır; geniz etinin alınmasını gerekli kılabilir.
Geniz Eti Kaç Yaşında Alınabilir?
Geniz etinin alınması (adenoidektomi) bazen tek başına, bazen de kulaklara tüp takılması ve bademciklerin alınması ile birlikte uygulanır. Geniz etinin alınması, özel nedenler olmadıkça hastanede gecelemeyi gerektirmeyen bir ameliyattır.
Geniz etinin alınması ile bağışıklık sisteminin çalışmasında herhangi bir eksiklik oluşmaz; ancak 1 yaşından önce geniz etinin alınması da çok nadiren gereklidir; çünkü geniz eti genellikle 1- 2 yaşından önce tıkayıcı olacak kadar büyümez ve bu yaştan önce alınması nadiren gereklidir. Ancak bazı bebekler çok tıkayıcı derecede büyük olan geniz eti nedeniyle beslenemez ve tam burun tıkanıklığı nedeniyle nefes alamaz durumda iseler; aylık iken bile geniz etinin alınması gerekebilir.
Geniz Eti Ne zaman Alınmamalıdır?
Yarık damaklı çocuklarda ve damak kaslarında gevşeklik ile seyreden bazı nörolojik hastalıklarda geniz etinin alınması yumuşak damak yetmezliğine yol açar. Bu gibi hastalarda; geniz eti kütlesi, bozulmuş olan yumuşak damak fonksiyonlarına katkıda bulunur. Geniz etininin alınması ile damak gerisinde meydana gelen boşluk nedeniyle, yumuşak damak yeterince kapanamaz ve yemek sırasında sıvı ve katı gıdalar genize kaçar.
Ayrıca konuşma sırasında yumuşak damağın tam kapanamaması, burundan hava kaçaklı konuşmaya neden olur. Dolayısı ile, görünür veya gizli yarık damağı olan veya yumuşak damak kaslarında güçsüzlük bulunan hastalarda çok gerekmedikçe geniz eti alınmamalı; eğer alınacaksa da sadece yanları alınarak orta kısmı yumuşak damakla temas edecek şekilde yerinde bırakılmalıdır. Ayrıca down sendromlu çocuklarda, boyun omurları arasındaki eklemlerin gevşek olması nedeniyle, ameliyat sırasında hastanın baş pozisyonu için özel önlem alınması gereklidir.
Bazen ameliyat sonrası geniz eti tekrar büyüyebilir. Tekrar büyüme, erken yaşlarda ameliyat olanlarda, alerjik çocuklara ve geniz etinin tam olarak alınmadığı durumlarda daha sıktır.
686 total views